Ligging      Optiek Hostens      Contact

Vragen en antwoorden


Omdat slechthorendheid in eerste instantie een sociaal probleem is. Een slechthorende mijdt feestjes en vergaderingen. In gezelschap wordt al eens gelachen. Vaak denkt de slechthorende dat men met hem/haar lacht. Het volgende feestje blijft hij/zij liever thuis.

Thuis gaat de deurbel of rinkelt de telefoon, maar hij/zij heeft het niet gehoord. De bezoeker denkt dat niemand thuis is of dat men weigert open te doen. Hierdoor blijft bezoek op den duur uit. Dit alles leidt langzaam naar een isolement.

Spijtig is ook dat de mensen die met een slechthorende samenleven meer last ondervinden van de situatie, dan de slechthorende zelf. Op den duur doet de slechthorende de moeite niet meer om steeds om herhaling te vragen, waardoor misverstanden, verwarring, ergernis en onbegrip ontstaan. Kortom, wij zijn sociale wezens en een groot deel van onze communicatie gebeurt via ons gehoor.

Hoe eerder je met een hoortoestel begint, hoe beter. Als je wacht tot je een zwaar verlies hebt, wordt het veel moeilijker om te wennen aan allerlei geluiden. Iemand die voor het eerst hoortoestellen draagt, wordt van de ene dag op de andere geconfronteerd met geluiden die al lang niet meer werden gehoord. Het probleem is dat het gehoor achteruit gaat zonder dat je het merkt. Vandaar: hoe eerder, hoe beter de hersenen zich terug kunnen aanpassen aan de nieuwe luisterwereld...

Hoortoestellen stimuleren terug het gehoor. Ze zorgen ervoor dat we terug alle geluiden uit onze omgeving opvangen, waardoor deze in de hersenen terug als spraak kunnen worden vertaald. Dus integendeel, door de hersenen te blijven stimuleren, gaat de verwerking van geluid minder snel achteruit!

Er bestaat geen leeftijd op het dragen van hoortoestellen. Volgens onze statistieken daalt de leeftijd waarop iemand begint met hoortoestellen. Slechthorendheid gaat vaak samen met leeftijd, maar er zijn evengoed jonge mensen of zelfs kinderen die een hoorapparaat nodig hebben.

Dit komt deels door de vergrijzing en omdat deze groep mensen zich veel beter verzorgt dan vroeger. Tevens wordt men vaker en op jongere leeftijd reeds blootgesteld aan lawaai, wat vaak hardhorendheid met zich meebrengt. Denk maar aan luid speelgoed, bioscopen, discoteken, MP3 spelers, I-Pod’s,…

Alsook wordt gehoorverlies vroeger opgespoord binnen de medische wereld waardoor men sneller overgaat tot de aankoop van een hoortoestel.

Er bestaan inderdaad drie soorten toestellen:

  • van "die kleintjes" die volledig in het oor zitten (CIC’s)
  • “intra's" die ook in de gehoorgang zitten, maar die iets groter zijn.
  • de apparaatjes achter het oor.

Vaak wil men een zo discreet mogelijke aanpassing en denkt men verkeerdelijk dat de CIC’s daar de enige oplossing voor zijn. Meestal wordt nu zelfs gegrepen naar kleine, discrete achter-het-oor toestellen die over voldoende aanpasmogelijkheden beschikken.

Hebben beide oren een gehoorverlies, dan is het beter om twee hoorapparaten te dragen. Twee hoortoestellen geven het voordeel dat je kunt nagaan vanwaar het geluid komt. Dit noemen we lokalisatie. Dankzij het stereofonische effect (het samenwerken van beide oren) is het tevens eenvoudiger om geluiden te onderscheiden in een rumoerige omgeving. Het spraakverstaan en de algemene geluidskwaliteit zijn beter met twee hoortoestellen dan met één. Door beide oren evenveel te confronteren met geluid gaan we het deprivatie-effect (achteruitgang van het niet gestimuleerde oor) tegen. Hoewel hoortoestellen het normale gehoor nooit helemaal kunnen herstellen, bieden de recente ontwikkelingen in de technologie wel de mogelijkheid om het restgehoor ten volle te benutten. En dat werkt best in stereo!

Voor sommige mensen die voor de eerste keer hoortoestellen dragen, is het gebruik ervan binnen enkele weken een normaal onderdeel van het dagelijks leven. De voordelen van het vermogen om terug te horen wegen al snel op tegen de ongemakken gepaard gaand met gewenning. Het is echter belangrijk om niet op te geven. Verschillende aanpassingen kunnen nodig zijn voordat het gewenste resultaat bereikt wordt. We klimmen langzaam op tot de nodige versterking in functie van uw gehoorverlies. Hoe beter de instelling, hoe sneller je vertrouwd bent met "het opnieuw horen".

Een hoorapparaat is als een auto: af en toe moeten de banden en het oliepeil nagekeken worden. Door een goed onderhoud van je toestel, gaat het langer mee. Een goed onderhouden toestel zorgt voor een zuivere, aangename geluidsweergave. In de hoorcentra Gehoorcentrum Hostens krijgen onze klanten jaarlijks een uitnodiging voor een gratis technische controle van hun toestellen. Voor het onderhoud, kan je dagelijks bij ons terecht. Voor doe-het-zelvers bestaan er ook onderhoudsetjes.

Niet alleen een hoortoestel zorgt voor de versterking van het geluid. Er bestaan een reeks hulpmiddelen die het horen met of zonder hoortoestellen prettiger of gemakkelijker maken. Telefoon- en GSM-versterkers, lichtgevende of vibrerende wekkers, deurbelsystemen, waarschuwingssystemen, TV- en radioversterkers, FM-systemen zijn een greep uit een gans gamma hulpmiddelen die u kunt uitproberen.

Gelukkig wordt steeds meer aandacht besteed aan het gehoor. Er bestaat lawaaibescherming die op maat gemaakt wordt. Dit biedt het voordeel dat het perfect in het oor past. De hoge pieken worden uit het geluid gefilterd, zodat het niet meer schadelijk is voor het gehoor.