Ligging      Optiek Hostens      Contact

De zeven stappen naar een hoorapparaat


In België heeft iedere persoon recht op een gratis proefperiode met hoortoestellen, zonder voorwaarden of verplichtingen.

 1. U komt bij ons langs (op afspraak) om te testen of u wel voor een hoorapparaat in aanmerking komt.
 2. Zo ja, dan verwijzen we u door naar uw oorarts (NKO) voor een medische controle en een voorschrift.
 3. We zien u terug voor een aanvullende test. Nadien bespreken we samen uw gehoorverlies. Afhankelijk van uw wensen en natuurlijk uw gehoorcurve, vinden we samen zeker iets wat bij u past en waar u zich goed bij voelt. Zowel met de prijs als met de kwaliteit! Ook wordt een oorafdruk genomen.
 4. Vier zaken zijn belangrijk:
  1. U mag gerust meer dan één type toestel proberen.
  2. Verplicht zo’n proefperiode u niet tot aankoop.
  3. Neem uw tijd tijdens de proefperiode.
  4. Deze testperiode is volledig gratis.
 5. Ongeveer een week later is uw oorstukje of schelpje klaar en starten we met de/het hoortoestel(len). Gezien we onafhankelijke gehoorcentra zijn, kunnen we u een zeer ruime proefperiode aanbieden. Wekelijks of tweewekelijks zien we elkaar terug om de instellingen te optimaliseren. Een individuele aanpak tot u uiterst tevreden bent!
 6. U bezoekt een tweede maal uw oorarts om de goedkeuring te bekomen.
 7. De mutualiteit vervolledigt het voorschrift en bij akkoord bekomt u de terugbetaling.

U geniet van uw hoortoestellen en bij het minste probleem, twijfel, opmerking of voor een bijregeling, hoeft u slechts te bellen voor een afspraak. U bent en blijft altijd welkom. Ook dit is een gratis service!

Terugbetaling

Als u voldoende gehoorverlies hebt kan u met een voorschrift van de NKO-arts (neus-keel-oor) en de goedkeuring van de adviserende geneesheer een terugbetaling krijgen van uw mutualiteit voor de aankoop van uw hoorapparaten. De terugbetaling van de mutualiteit is een vast bedrag, onafhankelijk van de prijs van het apparaat dat u gekozen heeft.
Deze is echter wel afhankelijk van uw leeftijd:
- jonger dan 18 jaar
- van 18 tot 65 jaar
- ouder dan 65 jaar

Dit vast bedrag is bij elke mutualiteit gelijk. Soms kan er een extra tegemoetkoming worden bekomen, maar dit is persoonsafhankelijk.